Абсурдите около покрива-тераса на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев достигнаха нови

...
Абсурдите около покрива-тераса на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев достигнаха нови
Коментари Харесай

Столична община се изгаври със закона заради барбекюто на Пламен Георгиев

Абсурдите към покрива-тераса на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев доближиха нови висоти. Строителният надзор на Столична община искрено се изгаври със закона за устройство на територията и отхвърли да издаде заповед за унищожаване на откритото нелегално строителство на покрива - два дървени навеса, употребени като барбекю.

Администрацията на регион " Слатина " твърди, че постройките са противозаконни, само че шефът на контрола по строителството Влади Калинов, който би трябвало да разпореди премахването им, твърди, че не може да направи нищо по въпроса. Според Калинов навесите не могат да бъдат съборени, тъй като построяването им е станало преди въвеждането на постройката в употреба и нарушаването не е било установено в точния момент. " Това е неуместно пояснение на закона. По тази логичност не би трябвало да се  санкционират десетки противозаконни градежи ", разясниха пред " Сега "  районни архитекти. Столичният кмет Йорданка Фандъкова през вчерашния ден не разяснява абсурда.

Проверката на администрацията на регион " Слатина " бе разпоредена през април, в разгара на " Апартаментгейт ". При инспекция на документите и посещаване на място е установено, че на покрива-тераса нелегално са построени два дървени навеса. За тях няма утвърден план, нито е издавано позволение за градеж. Те са захранени с ел.енергия и съставляват градеж 5-а категория. Изграждането им без утвърден план и позволение е изрично нарушаване на императивни членове от закона и е съображение за започване на произвеждане за унищожаване на противозаконни градежи, излиза наяве от констативния акт на районната администрация. Това е вторият опит на районната администрация да реши казуса с противозаконното строителство на въпросната тераса. Първата инспекция е разпоредена още през 2012 година, само че чиновниците на региона по този начин и не са позволени до мястото от предходния притежател на жилището.

През април Пламен Георгиев пусна проверяващите, само че и този път премахването на противозаконните обекти се оказва невероятно. bTV първа сподели заповедта на Влади Калинов, с която шефът на строителния надзор на Столична община отхвърля да отстрани противозаконните постройки. От документите, с които " Сега " разполага, излиза наяве, че Пламен Георгиев и брачната половинка му са оспорили акта на районната администрация,  като са показали доказателство - декларация, че въпросните постройки са построени през 2007 година от строителя на постройката преди въвеждането й в употреба. Това е било задоволително за Калинов да даде прошка на барбекюто. Според него издаването на уверение за въвеждане в употреба е задоволително сериозна и комплицирана процедура, при която се показва огромен набор от документи и при която органът, който издава документа, е задължен да направи съответните инспекции. Несъответствия не били открити и по тази причина противозаконните постройки не могат да се отстранен.

Прeд bTV Калинов даде още по-абсурдно пояснение. Според него за построената колонада на терасата има строителни бумаги, за покрива върху нея - не. На въпрос допустимо ли е един покрив да е легален без бумаги, Калинов отговори: " Възможно е, в случай че е възможно ".

" Това е неуместно пояснение на закона. Удостоверението за въвеждане в употреба е извънредно в детайли - влиза в доста огромни елементи, разказана са всички обособени детайли от градежа. То стъпва на показани преди този момент екзекутиви. Очевидно е, че тези постройки не попадат в това уверение за въвеждане в употреба, противозаконни са и следва да бъдат отстранени ", разяснява пред " Сега " областен проектант. Според него от тълкуването на Калинов следва, че не могат да се глобяват никакви противозаконни постройки, неизловени на равнище издаване уверение за въвеждане в употреба. Въпросът за търпимостта на остарели постройки без бумаги тук въобще не стои - навесите са вдигани през 2007 година, дълго след дадения краен период за търпими постройки. " Много неща съм виждал като проектант, само че за първи път се сблъсквам с такова мнение. Изглежда като позиция, скалъпена небрежно, с цел да послужи за съответен проблем. Но строителният надзор в тази ситуация не рискува нищо изключително - административните наказания за неспазване на закона са от 1000 до 5000 лева ", разяснява различен специалист.

На въпрос на " Сега " по какъв начин столичният кмет Йорданка Фандъкова ще разяснява скандалното решение на шефа на контрола по строителството Влади Калинов, от Столична община дадоха отговор сбито: " Кметът ще се запознае с претекстовете за решенията и на регион " Слатина ", и на дирекция " Строителен надзор ". От общината не изясняват какви са вероятните ограничения, които кметът може да предприеме след запознаване с документите.

 

Грешка до неточност

Недосегаемостта на барбекюто е следващият бисер в низ от парадокси към терасата на Пламен Георгиев. Проблемът потегли от имотната декларация на шефа на КПКОНПИ за 2017 година, в която е маркирана покупката на тризонет, само че не и терасата от 187 кв.м. към него. Първоначално Георгиев отхвърли да дава пояснения. После се оправда, че терасата се води като общи елементи и била вписана в нотариалния му акт по неточност, която той години наред не забелязал. Не е известно Георгиев да е подхванал ограничения да поправя нотариалния си акт. 

Грешна се оказа и вписаната в нотариалния акт данъчна оценка на парцела от 452 786 лева Според Георгиев тази цена погрешно включвала и терасата и без нея данъчната оценка следвало да е 255 306 лева Той е придобил тризонета за 293 374 лева Вместо да изиска промяна на неверната данъчна оценка обаче, Георгиев години наред заплаща данъци и за общите елементи на постройката.  " Ако ревизирате, надали има различен вманиачен като мен да си заплаща налози на общата част. Но аз мисля, че по този начин е морално и по този начин е редно ", обясни председателят на КПКОНПИ. Изобщо не е ясно по какъв начин той заплаща налози за нещо, което твърди, че не е негово, след като локалните налози и такси се дефинират от общината съгласно нотариалния акт.

И това обаче се оказа предпоследно - в опит да отбрани версията на Георгиев, че терасата не следва да се включва, ПИБ разгласи, че действителната пазарна цена на жилището без терасата е 379 000 лева

Интересното е, че на противоположното мнение е шефът на столичния строителен контрол Влади Калинов. „ Аз най-малко нямам съмнения през цялото време. Документите, които гледаме, приказват единствено за това. Терасата е към този апартамент и тази тераса явно не е обща част “, съобщи той вчера пред " Свободна Европа ", потвърждавайки тази част от мнението на сътрудниците си от регион „ Слатина “.

Грешна се оказа и данъчната оценка на различен апартамент на Георгиев - закупено през 2012 година жилище в кв. " Гео Милев ". Данъчната оценка на този парцел при подписване на договорката е била 264 310 лева Георгиев си извади скоростно нова данъчна оценка, към този момент на стойност 165 192 лева, като разликата бе обяснена с погрешно изчислена повърхност на парцела.

Заради абсурда с терасата Георгиев излезе в отпуск, до момента в който приключат назначените му данъчна и прокурорска инспекция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР